Golden Retriever Informatii Generale

link3Standardul descrie aspectul fizic si alte calitati ale rase, cunoscute drept tipuri. Unele caracteristici, precum marimea, calitatea robei, miscari, sunt bazate pe utilitatea originara (sau curenta) a cainelui. Alte caracteristici sunt mai degraba „cosmetice”, precum culoarea ochilor; dat, luate impreuna, acestea diferentiaza rasa de toate celelalte. Standardul descrie reprezentarea ideala a rasei. Nici un caine nu este perfect, dar Standardul ofera un tipar ideal catre care sa tinda crescatorul.

Aspect general: Caine solid, foarte activ. Zona renala scurta. Craniu lat. Cutie toracica bine dezvoltata, piept adanc, coaste bine arcuite. Trenul posterior si zona renala sunt late si puternice.
Comportament / Caracter: Calm, dar foarte vioi. Innotator pasionat, are un nas excelent si aporteaza fara a sfasia vanatul. Inteligent, energic si docil, dorind inainte de toate sa-si multumeasca stapanul. Bland si prietenos, niciodata agresiv, dar nici fricos.
Cap: Craniu lat fara obraji carnosi sau proeminenti. Stop marcat. Bot puternic, aproape cilindric, nicodata „nasul in vant”. Maxilare puternice de lungime medie. Muscatura perfecta, regulata si complet in foarfece, incisivii fiind plasati perpendicular pe maxilare.
Ochi: maro sau de culoarea alunei.

Urechi: nu sunt mari sau grele, sunt purtate pe langa cap, plasate usor catre spate
Corp: linie superioara orizontala, zona renala lata, scurta si puternica, piept de buna largime si adancime cu coaste puternic arcuite, torace „in butoi”.
Coada: cu aspect tipic rasei denumit coada de vidra, de lungime medie, foarte groasa la baza, subtiindu-se treptat catre varf, acoperita complet de un par scurt, dens cu fir gros. Niciodata parul de pe coada nu va forma franjuri, poate fi purtata vesel, dar nicodata curbata pe spate.
Tren Anterior: Osatura buna si antebrat drept. Umeri lungi si oblici.
Tren Posterior: Bine dezvoltat, crupa orizontala. Genunchi bine angulati si jareti bine coborati. Jaretii in „coate de vaca” sunt defect eliminatoriu.
Labe: rotunde, compacte. Degete bine arcuite cuzineti plantari bine dezvoltati.
Miscare si aluri : Mers degajat, pas de buna lungime. Membrele se deplaseaza in planuri paralele cu axa longitudinala a corpului.
Roba: par – blana este o alta trasatura distinctiva a rasei. Parul tector este scurt si des, fara onduleuri sau franjuri, avand fir gros, destul de dur.
Culoare – monocolor: negru, galben (toate nuantele de la alb-galbui la roscat) si maro (maro ciocolatiu sau maro roscat). Se accepta o mica pata alba pe piept.
Inaltimea la greaban: ideal 56-57 cm pt. masculi si 54-56 cm pt. femele.

STRAMOSII TIMPURI

Este destul de clar ca nu existau caini indigeni in Terra Nova cand primele companii de pescuit au sosit. Daca bastinasii americani din acele vremuri au avut caini, exploratorii nu I-au observat vreodata. Cu toate acestea, este probabil ca insusi Cainii de St. John provin din rasele vechi de English Water Dogge, de vreme ce pescarii au populat Terra nova vreme de secole. Mai exista speculatii cum ca a fost adus acolo si Cainele de St. Hubert – ilustratii ale rasei arata un caine negru, cu urechi care atarna, cu o oarecare asemanare cu Labradorul. Dar nu se stie daca pescarii care au mers in Terra Nova caini mari pentru vanatoare mai degraba decat exemlare pentru apa.
Putem doar specula ce s-a intalmplat, dar stim ca pescarii de cod trimisi din Marea Britanie practicau pescuitul la mal. Se lucra in echipe de doi sau patru, care trebuie sa fi avut nevoie de in caine mic care sa urce si sa coboare din barca, cu o blana scurta si impermeabila care sa nu scurga toata apa in barci. Ar fi crescut caini cu un instinct puternic de aportare pentru a recupera pesti si plase si cu o rezistenta mare la munca indelungata. Cainii crescuti pentru asemenenea munci se gaseau in diferite varietati: mai mici, pentru barcile de pescuit, si mai mari.
Cainele mai mic se numea ori micul caine de St. John, micul Terra-Nova sau chiar Labrador. Acesti caini proveneau din Terra-Nova si nu se stie de ce s-a ales numele de Labrador, poate doar din cauza unei confuzii.
Charles Eley, in Istoria Retrieverilor la sfarsitul secolului al XIX-lea spunea: „Povestea […] era ca primii Labradori ajunsi in Anglia au inotat la mal de pe navele care aduceau cod din Terra-Nova […] S-a sustinut ca existenta lor maritima […] a generat picioarele inotatoare, o blana impermeabila la apa, precum cea a unei vidre, o coada scurta cu o forma de sabie, cu rol de carma in inotul in ocean. Partial, confuzia intre numele de Caine de St. John si Caine de Terra-Nova se datoreaza folosirii ambelor atat pentru varietatile de talie mare, cat si pentru cele de talie mica. Si denumirea de Labrador a fost folosita mai ales pentru a se referi pentru cainele mic de St. John, mai ales in a doua jumatate a secolului al XIX-lea.
Varietatea de talie mare este considerata stramosul direct al Terra-Nova-ului actual, pe cand cea de talie mica a fost folosita in dezvoltarea mai multor rase de Retrieveri, incluzandu-l pe Labradorul de astazi. Legatura exacta dintre aceste doua varietati de caine de St.John (si unii scriitori din secolul XIX au numit chiar patru varietato) este, deasemenea, neclara; nu stim care a existat prima, sau in ce masura sunt inrudite. Cu siguranta, cainele mare de St. John a fost importat in Anglia cu aproape o suta de ani mai devreme, si numerosi autori contemporani si modern presupun ca varietatea de talie mica provine din cea mare, dar nu avem dovezi clare care sa ateste nici aceasta, nici contrariul.
Terra-Nova a fost folosit pentru pescuit si alte activitati din jurul anului 1450, asa ca a fost destul timp pentru a crea cainele de St.John si varietatile sale.

SECOLUL AL XX-LEA

La sfarsitul secolului, acesti retrieveri apareau in evenimentele BKC-ului. La aceasta data, retrieveri din acelasi cuib se puteau trezi inregistrati ca rease diferite. Categoria initiala de „Retrieveri” includea Curly Coat-ul, Fltat Coated-ul, retrieveri maro si Norfolk Retriever-ul (scum disparut). Pe masura ce tipurile au devenit mai stabile, au fost create rase separate pentru fiecare, astfel ca Labrador Retreiver-ul si-a obtinut inregistrarea separata de Kennel Club in 1903.
In timp ce existau linii de Labradori de rasa pana la aceasta data, nu se stie cati din acesti caini corciti au fost inclusi in categoria de Labrador sau in alte rase, pe masura ce rasele incepeau sa fie separate. Multi crescatori cred ca incrucisarile din acea vreme sunt vinovate de tipurile de slaba calitate care pot aparea acum; desi presupunerile despre folosirea Pointerilor sau Rottweilerilor pot fi infirmate. In primele doua decenii ale secolului XX, in Marea Britanie s-a format majoritatea caniselor influente, care au pus bazele rasei asa cum o stim acum. Labradorii Lordului Knutsford’s Munden si ai Lady Howe’s Banchory sunt cativa din acestia. La acea vreme, numerosi caini s-au distins atat in competii de field trial, cat si in expozitii; numarul mare de Campioni la ambele categorii atesta versatilitatea rasei.
Labradorii au fost importati in Statele Unite in timpul Primului Razboi Mondial. In acel moment, American Kennel Club-ul inca ii incadra in clasa Retrievrilor, si doar pe la sfarsitul anilor ’20, Retrieverii au fost impartiti in rasele recunoscute astazi. Labrador Retrieverul a fost folosit pe scara larga in SUA drept caine aportor; American Labrador Retriever Club-ul este pana astazi o organizatie de field trial si contribuie la organizarea field trial-urilor AKC-ului.
Cele doua Razboaie Mondiale au diminuat mult efectivul rasei (la felk ca si in cazul altora). Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial s-a constatat cresterea acestuia in Statele Unite, pe cand in Marea Britanie canisa Sandyland’s, prin imports mergand inapoi pana la Campionul Sandyland’s Mark a influentat aspectul liniilor de podium din aceasta tara. Alti caini influenti inculd Dublul Campion American Banchory Bolo, evident mai ales in liniile de field trial. Intoarcerea aceasta catre Americi a determinat folosirea exhaustiva a Labradorului ca aportor. In Marea Britanie, Labradorul a fost, si inca este folosit pentru vanatoarea din zonele mai inalte.
In general, pentru fiecare parte a vanatorii este folosita o alta rasa. Si Labradorul a fost doar pentru gasirea si aportarea vanatului. Dar in Statele Unite si Canada, rezultatele excelente ale rasei in gasirea vanatului si munca in apa s-au remarcat si Labradorul s-a dovedit, in scurt timp, adaptabil la o gama mai larga si mai dificila de conditii de vanatoare. In anii de inceput ai rasei, Labradorii galbeni erau pur si simplu omorati. Primul galben inregistrat a fost Ben of Hyde, din parinti negri, ambii din import. Din incrucisarile cu femele negre, Ben a „produs” multe exemplare galbene. Surprinzator, sora sa galbena Juno abia a dat (daca a dat vreodata) pui galbeni cand a fost incrucisata cu exemplare negre. Totusi, femelele produc putini pui galbeni in comparatie cu masculii, asa ca, din intamplare, toti partenerii ei au fost negri homozigoti. In anii ’20 sentimentul anti-galbeni a fost ata de puternic, incat crescatori cu experienta au relatat ca au fost trimisi la ringul Golden Retriever-ilor. La acea vreme, cainii de aceasta culorare au suferit un numar mare de tipuri incorecte. Un Standard separat a fost elaborat pentru a rezolva aceasta problema, dar ulterior s-a considerat ca exemplarele galbene ar trebui sa adere la acelasi Standard ca cele negre.
In ziua de azi se gasesc tot atatea, daca nu mai multe exemplare galbene de aceeasi calitate ca cele negre. Doar in anumite cercuri de vanatori se intalneste opinia gresita cum ca „negrii sunt vanatori mai buni”
Ciocolatii: Ciocolatii, ca si galbenii au existat in istoria rasei. De fapt, cunoscuta poveste a originilor rasei Chesapeake Bay Retriever se refera la un naofragiu din 1807, in care au fost implicati doi Caini de St.John destinati lui Poole si prin aceasta lui Malmesbury sau Buccleuch: unul negru si unul ciocolatiu. Se crede ca aceasta culoare a fost introdusa in rasa la sfarsitul secolului prin incrucisarea cu Pointeri. Este putin probabil, din urmatoarele motive:

Este putin probabil, din urmatoarele motive:
* Se cunosc exemplare maro de Caine de St John
* Prezenta acestei culori in alte rase inrudite, precum Flat-coat-ul, Chesapeake-ul, si Terra-Nova.
* De vreme ce gena maro este recesiva celei negre, este perfect posibil aceasta gena sa ramana „ascunsa” in numeroase generatii de negri, mai ales daca eventualii ciocolatii au fost omorati. Labradorii ciocolatii au fost priviti favorabil mai greu decat cei galbenii, cu toate ca uciderea a inceput sa nu se mai practice cam in acelasi timp. S-au descurcat bine in field trial-uri la sfaristul secolului, dar abia in 1964 in Marea Britanie a aparut primul campion, Cookridge Tango. Ciocolatii reprezinta cea mai rara culoare in ring, la ambele categorii. Cu toate acestea, continua sa creasca in popularitate, si in 10 ani s-ar putea sa egaleze ca numar, acceptare si calitate celelalte culori. Prejudecatile impotriva ciocolatiilor inca exista atat in ringurile de field, cat si in cele de show. Ori sunt „prea urati” pentru show, ori „prea prosti/incapatanati” pentru field.

Sunt aurii, inteligenti, se aseamana fizic si pe deasupra sunt retrieveri. Goldenul si Labradorul sunt doua rase distincte si totodata foarte asemanatoare, drept pentru care sunt si des confundate. Labradorul beneficiaza de o notorietate mult mai mare, astfel incat nu rar se intampla ca Goldenul sa fie botezat Labrador de catre necunoscatori, mai ales in Romania. .
Aptitudinile si caracteristicile lor sunt aproape identice Ambele rase sunt de vanatoare si apartin grupei retrieverilor. Retrieverii sunt o categorie de caini, selectionati, initial, pentru a aporta vanatul de pe uscat si din apa. Atat Goldenul cat si Labradorul au din acest punct de vedere aptitudini de lucru similare, indeosebi la vanatoare. Sunt inotatori inascuti, rezistenti fizic si suporta bine temperaturile joase. Sunt deasemenea in aceeasi masura excelenti caini insotitori pentru persoanele cu handicap, fiind cei mai des intrebuintati caini pentru aceasta datorie. Datorita inteligentei, mirosului bine dezvoltat, a docilitatii, a acelui „will to please” in privinta raspunsului la comenzi, Labradorul si Goldenul sunt utilizati in politie sau la controlul vamal pentru detectarea marfurilor de contrabanda, a materialelor interzise sau in operatiuni de salvare (montana sau de sub daramaturi).
Cele doua rase au se pare stramosi comuni insa istorii diferite. Goldenul este un caine de vanatoare, creat de nobilmea britanica in timp ce Labradorul se trage din cainii pescarilor din peninsula cu acelasi nume, fiind un caine de munca. Paradoxal cele doua rase se deosebesc probabil mai mult fizic decat temperamental.

santi1Goldenul are un temperament mai „asezat” desi la randul lui este un caine activ. Aparitia unui Golden Retriever este intotdeauna mai spectaculoasa decat a unui Labrador, mai ales datorita robei bogate, cu fir lung care formeaza franjuri in coada si pe corp si fanioane pe membrele anterioare. Este in medie mai inalt cu 4-5 cm decat Labradorul, si mai lung in corp, avand o alura mai degraba eleganta decat masiva. Culoarea variaza intre crem si auriu pronuntat. Capul este mai putin lat fiind chiar mai alungit la tipul american. Trufa este intotdeauna neagra in timp ce la Labradorul galben poate sa fie si maro.

 

dsc_0347-1Labradorul este un caine mai activ decat Goldenul desi diferenta nu este notabila. Exista trei varietati de Labradori: galbeni, negri si ciocolatii. Labradorii galbeni sunt cei cu care deseori este confundat Goldenul fiind numit in mod gresit „Labrador auriu”. Termenul „auriu” se foloseste dealtfel eronat si pentru labradorii galbeni, aceasta din urma fiind denumirea corecta.
Labradorul este mai putin inalt decat Goldenul si mai scurt. Parul este scurt si mai dens iar coada nu formeaza franjuri. Capul este mai lat decat al Goldenului. Deasemenea pieptul este mai lat la Labrador decat la Golden Retriever iar picioarele sunt mai scurte dand impresia unei robusteti mai mari.

Decizia alegerii sau adoptarii unei fiinte, fie aceasta catel, pisica sau orice alta vietuitoare reprezinta o hotarare importanta, deloc neglijabila, atat pentru dvs., cat si pentru viitorul prietenului dvs. necuvantator. Cresterea acestuia implica pe langa afectiune, timp, resurse financiare, si dorinta de a invata cum sa comunicati cu „cel mai bun prieten” al dvs. Nu va grabiti in achizitionarea unui catelus doar pentru aspectul „dragut”, pentru ca este cool sau pentru un simplu moft… el nu merita asta. Fiti siguri ca el este alesul, si va va raspunde cu aceea dragoste neconditionata pe care numai un suflet nobil stie sa o arate. In cazul in care doriti sa achizitionati un pui, trebuie sa acordati importanta mai multor aspecte. In primul rand, verificati-va agenda si ganditi-va cat timp ii puteti aloca. Daca locuiti singur in apartament si lipsiti de acasa mai mult de 8-9 ore pe zi, va recomand sa renuntati la idee.
In cele ce urmeaza ne vom referi strict la achizitionarea contra cost a unui pui. Intocmiti o lista cu rasele preferate si verificati compatibilitatea dvs. cu temperamentul, utilitatea si nevoile specifice fiecareia dintre accestea.

Atentie!!! Verificati nu numai aspectul fizic si talia, ci si temperamentul, utilitatea, si costurile de intretinere.

In cele din urma verificati-va bugetul, avand grija sa alocati o suma suplimentara pentru deparazitare, vaccinare, control medical-veterinar, suplimente nutritive si/sau alte cheltuieli neprevazute. Tinand cont de toate acestea treceti la etapa urmatoare.

PREGATIREA pentru un catel
Cateii sunt dreguti si amuzanti. De asemenea sunt scumpi si presupun multa munca. Un caine va va fi alaturi 10 pâna la 15 ani. Recompensele sunt nepretuite daca tu si familia sunteti gata sa va asumati si responsabilitatile care vin o data cu câinele. Va rog sa luati în considerare timpul, efortul, si cheltuielile înainte de a cumpara un catel.
Daca esti pregatit pentru noul membru al familiei, atunci adaptarea la noua situatie va fi mai usoara atât pentru tine cât si pentru catelul tau.

MUNCA
Ia in considerare urmatoarele întrebari:
– Se potriveste câinele cu stilul tau de viata?
– Esti pregatit pentru munca pe care trebuie sa o depui pentru a creste catelul?
– Ai timpul si rabdarea pentru a creste catelul?
– Vei putea sa îi aloci zilnic timp pentru miscare si socializare?

Un catel „perfect” este o asteptare nerealista. Este nevoie de timp si efort pentru a stabili un comportament corect. Chiar si dupa parcurgerea dresajului catelul va uita regulile si va face tot felul de nazbâtii. Cateii necesita mult timp si atentie zi de zi in primul an de viata. Predresajul si dresajul de companie necesita un angajament pe câteva luni.
Îngrijirea catelului trebuie sa fie responsabilitatea unui adult. Promisiunile copiilor de a se îngriji de catel sunt adesea nerealiste. Bucuria de a avea un câine poate fi umbrita de prea multa responsabilitate. Cu îndrumarea unui adult multi copii pot fi de ajutor în cresterea catelului.

CHELTUIELILE
Pretul de achizitie al câinelui este doar începutul! Cheltuielile aditionale includ mâncarea, cheltuielile la veterinar, dresajul, jucariile, si multe neprevazute. Primul an este foarte costisitor.

CUMPARATURI
Lucruri care vor fi cumparate includ: o cusca, un patut, vase pentru mâncare si apa, perii, zgarzi si lese si multe jucarii. Înlocuirea lucrurilor distruse de catel poate fi costisitoare.

VIZITE LA VETERINAR
Cheltuielile cu vizitele la veterinar in primul an includ o serie de vaccinari, deparazitari interne si externe. Puteti avea parte si de vizite neplanificate la veterinar.

PENSIUNE
Pentru perioadele când sunteti plecat din localitate sau in cazuri in care sunteti plecat multe ore pe zi de acasa.

Care este diferenta dintre un labrador si un Retriever?
Retrieverii sunt o categorie de caini. Sunt caini care au fost crescuti, initial, pentru a aporta vanatul, atat de pe uscat, cat si din apa. American Kennel Club-ul recunoaste sase rase diferite: Labrador Retriever, Golden Retriever, Chesapeake Bay Retriever, Flat Coated Retrievers, Curly Coated Retriever si Irish Water Spaniels. Exista si alte rase de retrieveri car nu sunt recunoscute de AKC, cum ar fi Nova Scotia Duck Tolling Retriever-ul.

Labradorii nu naparlesc, nu-i asa?
Ba da, de fapt. Au o roba dubla. Cele doua tipuri de par ii tin cainelui de cald in timp ce inoata in apa rece cand aporteaza. In general, Labradorii In general, Labradorii naparlesc de doua ori pe an. Nu naparlesc excesiv, precum Malamutul de Alaska sau Ciobanescul German. Va pierde par intr-o anumita masura pe tot parcursul anului, mai ales in zonele cu climat mai temperat. Aceasta variaza indivisual; unii Labradori pierd mai mult par decat altii, ami ales daca au o roba incorecta.

De cat toaletaj au nevoie?
Labradorii au nevoie de un periaj regulat (cam odata pe saptamana) pentru a ramane curati. Periajul este util pentru pastrarea in limite normale a piederii de par. Labradorilor mai trebuie sa le taiati unghiile regulat. Unghierele se gasesc in pet-shop-uri si este recomandabil sa ii cereti veterinarului sa va arate cel mai bun mod de a taia unghiile cainelui dumneavoastra.
Labradorii nu au nevoie da bai frecvente. Blana unui labrador nu necesita ingrijire constanta. O imbaiere serioasa este necesara doar cand cainele miroase rau. Daca este doar „prafuit” sau are noroi pe blana pot fi spalati doar cu apa sau pot fi periati. Samponarea prea frecventa poate fi periculoasa, de vreme ce samponul distruge ungerea normala a parului. Un par uns normal protejeaza impotriva murdariei si lasa apa sa se scurga.

Sunt Labradorii hiperactivi?
Un Labrador cu un temperament corect nu este hiperactiv. De vreme ce popularitatea lor este in crestere, exista Labradori crescuti de persoane care nu dau atentie temperamentului lor. Daca nu se incearca dezvoltarea unui temperament bun, el va fi obtinut doar accidental. Acest lucru se intampla, in general, celor care au putine cunostiinte sau deloc despre cresterea cainilor si celor care o fac numai pentru bani.
Cel mai bun sfat pentru gasirea unui Labrador cu un temperament potrivit este de a obtine cat mai multa informatie despre crescator. I idee ar fi sa cereti sa vedeti ceilalti caini- acest lucru ar trebui sa va ofere o imagine despre cata energie va avea cateii lor. Incercati sa aflati numele altor persoane care au cumparat caini de la acel crescator- si apoi contactati-le si intrebati-le cum se comporta animalele.
Labradorii cu temperamente defectuoase sunt rezultatul cresterii irationale. Cu toate acestea, Labradorii sunt caini activi, mai ales cand sunt pui. Si se maturizeaza complet doar in jurul varsteri de 3 ani. Aceasta inseamna ca veti avea un caine care se va purta ca un pui pana la aceasta varsta. De multe ori un pui de Labrador este considerat hiperactiv cand este doar un pui normal si exuberant. Daca sunteti pregatit sa aveti rabdare cu el in aceasta perioada a vietii lor, nu veti avea probleme. Asemenea caini, nedisciplinati si lipsiti de miscare vor deveni distructivi, greu de controlat si, in multe cazuri, vor evada. Corect disiplinati – ceea ce EXCLUDE bataia – majoritatea acestor Labradori vor deveni companioni buni.

Labradorii sunt populari, nu-i asa?
Da. La sfarsitul anului 1997, presedintele SUA si-a luat un Labrador ciocolatiu. Asta inseamna ca exista multi oameni care cresc Labradori in speranta ca se vor imbogati repede, in loc sa imbunatateasca rasa. Aceasta inseamna ca trebuie sa fiti atenti de la cine cumparati un caine. Cu putina documentare si grija, puteti gasi pui buni. Daca vi se cere o suma mult mai mare sau mai mica pentru un pui, fara un motiv bine intemeiat, fiti atenti.

Sunt buni caini de paza?
Labradorii nu sunt caini de paza. Cel mai proababil este ca vor latra in caz ca aud sau vad ceva neobisnuit, mai ales daca este aproape de curtea lor. Daca planuiti sa cumparati un cainte de paza, Labradorul nu este alegerea potrivita, dar daca vreti un caine „alarma”, majoritatea Labradorilor sunt buni.

La ce probe de lucru sunt buni?
Sunt buni la vanatoare, field trial si…la a fi companioni excelenti. De asemenea, multi Labradori sunt folositi in munca de caurare si salvare, dar si drept caini care depisteaza bombe sau droguri. Nasul lor, dispozitia si usurinta cu care pot fi dresati ii recomanda drept foarte potriviti pentru asemenea activitati.

Cum se poarta cu copii?
Rasa tinde sa se poarte bine cu copii. Ca si cu orice caine, este recomandat sa nu lasati puii si copii sa se joace nesupravegheati. Atat puii, cat si copiii nu sunt constienti de marimea si forta lor si se pot rani unii pe altii din greseala. Este improbabil ca Labradorii sa ii faca rau cuiva intentionat, dar pot rasturna un copil in timp ce se joaca.
Daca sunteti un parinte cu copii mici si un proprietar de pui de Labrador, va trebui sa petreceti putin timp invatandu-I pe amandoi cum sa se poarte unul in preajma celuilalt.
Un Labrador care nu este corect disciplinat este mai probabil sa ii faca rau din greseala unui copil decat unul tinut ferm sub control.

Labrdorilor le place sa inoate?
Labradorii adora sa inoate. Nu va alarmati daca puiului domneavoastra ii este frica de inot prima data- si el trebuie sa invete ca orice altceva. Niciodata sa nu aruncati un pui in apa! Daca aveti un caine adult prin preajma caruia ii place sa inoate, va va fi mai usor, de vreme ce puiul il va imita. Sau il puteti ajuta dumneavoasta.Totusi, fiti atent, de vreme ce puii au gheare ascutite care pot fi dureroase cand va incerca sa se urce pe dumneavoastra in apa. Locul in care va invata sa inoate trebuie sa fie acolo unde se poate intra treptat si fara curenti. Puiului trebuie sa ii dati voie sa descopere apa in propriul lui ritm. Alt lucru important este sa nu va lasati cainele sa intre nesupravegheat in bazinul de inot daca nu stie sa iasa singur. Cainii, de cele mai multe ori nu pot iesi usor din bazin. Daca va lasati Labradorul in piscina, verificati cat mai des filtrul!

Exista Labradori aurii? Care este diferenta intre cei aurii si cei galbeni?
Exista trei varietati de Labradori: negri, ciocolatii si galbeni. Labradorii galbeni sunt numiti in mod eronat „Labradori auii”. Termenul de „galben” se refera la o variatie de culoare intre aproapte alb si rosu. Golden Retriver-ul (golden=auriu) este o rasa separata de Labrador, desi exista asemanari. Uneori termenul se refera la o incrucisare intre Golden si Labrador.

Exista si alte culori de Labrador?
Nu. Negru, ciocolatiu si galben sunt singurele culor corecte. Desi exista Labradori cu marcaje gresite, feriti-va de cei care vand Labradori „rari” de alte culori la preturi exorbitante. Exista Labradori galbeni care sunt atat de „palizi” incat par albi, dar sunt considerati tot galbeni si, de obicei, vor avea putina culoare, chiar daca doar la varfurile urechilor. Aceste exemplare de un galben mai deschis nu sunt neobisnuite si nici rare si nu ar trebui sa comporte diferente semnificative de pret. Acelasi lucru se aplica si pentru Labradorii „rosii”.
Variatiile in culoarea Labradorilor galbeni nu sunt penalizate, ci tratate la fel ca orice alt Labrador galben, desi nuantele mai deschise tind sa predomine acum in ring.
Labradorii „argintii” sunt o inselatorie sau sunt incrucisati cu Weimaraneri sau ciocolatii faorte deschisi la culoare. Un Labrador argintiu ar fi tratat ca avand culori gresite si nu ar comporta un pret mare. Din cate stim, Labradori „albastri” (negri foarte pali) nu s-au vadut, dar daca aceasta s-ar intampla, ar fi tratati ca si cazurile de mai sus. Cu toate acesta, bazandu-ne pe comparatia cu Pincherii, putem crede ca argintiii sunt ciocolatii pali.

Se pot obtine Labradori galbeni din negrii? Si invers? Dar ciocolatii?
Da, se pot obtine galbeni din negrii si invers. Tot astfel, se pot obtine ciocolatii din negri si galbeni si invers. Totul depinde de genele responsabile de culoare pe care le poarta parintii. Dar fiti siguri ca daca ambii parinti sunt galbeni, puii acestora sunt intotdeauna galbeni, niciodata negrii sau ciocolatii; daca ambii parinti sunt ciocolatii, puteti obtine pui galbeni sau ciocolatii, dar niciodata negri.

Exista diferente intre Labradorii de culori diferite?
In afara de culoarea insasi, nu sunt alte diferente. Unii cred ca Labradorii negri sunt vanatori mai buni, galbenii sunt mai lenesi si ciocolatiii sunt incapatanati. Nimic mai neadevarat.
Culorarea robei Labradorilor colorati normal este determinata de doua gene speicalizate numai pentru aceasta trasatura.
Este posibil sa obtineti toate trei varietatile in acelasi cuib, de aceea ideea ca exista diferente de temperament bazate pe culoare este absurda.
Dupa standardul in vigoare, un labrador galben cu pigmentatie ciocolatie este desclificat. De obicei, modul de a determina fondul genetic al culorii unui caini este de a examina cuibul: un caine da care nastere unor pui galbeni sau/si ciocolatii este purtatorul acelor gene.

Ce este un „Dudley”?
Acesta este un Labrador galben cu marcaje ciocolatii. Deasemenea, se poate referi la un Labrador fara nici un fel de pigmentatie pe nas sau eyerims . In realitate, aceste exemplare sunt extrem de rare si reprezinta probabil o aberatie genetica. Nu exista vreo corelatie intre nasurile „Dudley” si sanatatea precara

Dar am avzut Labradori cu nasuri rozalii.
Da, acest lucru se intampla la multe rase, de fapt. Multi Labeadori galbeni vor avea nasuri inchise la culoare vara, care se vor „decolora” oarecum iarna si vor repeta ciclul anul urmator. Acest lucru se intampla si cu multe rase nordice, precum Husky si malamuti. Nu este considerat un defect la nici una din aceste rase is nu este penalizat. Pentru a face diferenta intre un Labrador cu nasul „decolorat” si un Dudley, verificati ochii si gingiile cainelui. Un Dudley va avea pielea de un roz deschis sau chiar ocru; alti caini vor avea culoarea neagra in aceste zone.

Latra mult?
Latratul excesiv nu este tipic acestei rase. De obicei emite un latrat de avertisment in cazul unei intamplari neobisnuite care cred ca le merita atentia.

Masculii sau femelele sunt animale de casa mai bune?
Ambele sexe sunt animale de casa bune. In general, masculii de Labrador sunt mai dependenti, iar femelele sunt oarecum mai independente. De exemplu, daca lucrati acasa la computer, masculul dumneavoastra de Labrador probabil va dormi chiar langa picioarele dumneavoastra, in timp ce o femela va dormi probabil in cealalta camera si va mai intra sa va vada din cand in cand. Pentru majoritatea oamenilor, un mascul de Labrador va fi probabil cel mai bun companion.

Cum aleg un pui?
Trebuie sa va decideti ce sex si culoare vreti sa fie. Ce planuiti sa faceti cu cainele. Ce temperament doriti sa aiba. Odata ce ati raspuns la aceste intrbari, ar trebui sa discutati nelamuririle si ideile cu crescatorii. Dupa ce ati gasit un crescator pe placul dumneavoastra, lasati-l sa va ajute in alegerea unui pui. Majoritatea crescatorilor stiu cum sunt personalitatile puilor si va vor indruma catre cea mai potrivita alegere.

Desi cainii sunt niste companioni minunati, ei necesita si un nivel crescut de responsabilitate pe care nu toata lumea poate sa si-l asume. In general, retrieverilor cer oamenilor multa atentie si afectiune. Unii isi doresc sa traiasca alaturi de oameni chiar mai mult decat in preajma altor caini. Tinandu-i in permanenta legati in curte sau inchisi toata ziua intr-o camera pot sa apara diferite tulburari de comportament.

    Daca te-ai decis sa-ti achizitionezi un Labrador Retriever sau un Golden Retriever, trebuie mai intai sa te gandesti la cateva aspecte:
  • Vei investi banii, timpul si rabdarea necesare pentru a-ti dresa cainele sa devina un bun companion
  • Te vei asigura ca primeste destula atentie si exercitii zilnice
  • Vei cheltuii banii necesari pentru ingrijirea si sanatatea lui
  • Vei accepta jocurile si entuziasmul specific unui catel tanar ce pot dura pana la 3 ani
  • Iti vei asuma toata responsabilitatea asupra cainelui si nevoilor lui pentru urmatorii 10-15 ani
  • Intotdeauna vei tine cainele in siguranta
  • Nu-l vei lovi sau tipa la el atunci cand devine enervant si neastamparat
  • Vei apela intotdeauna la crescator atunci cand intalnesti dificultati
  • Iti vei mentine responsabilitatea asupra patrupedului in ciuda schimbarilor ce apar in viata: un bebelus, mutarea, schimbarea serviciului, s.a.

Goldenul Retriever are o infatisare foare placuta si este un companion minunat. Poate sa se adapteze destul de usor la viata de apartament dar va fi mult mai fericit daca locuiti la casa si aveti o gradina. Iubeste plimbatul si alergatul prin parcuri si trebuie sa-ti dedici cel putin 2 ore pe zi acestor placeri. Goldenul este in primul si in primul rand aportor. Asta inseamna ca va face tot efortul pentru a va aduce tot ce misca.
Nu de putine ori, Goldenul Retriever sufera din cauza anxietatii. Deoarece Goldenii sunt niste caini prietenosi si devotati, se intristeaza enorm daca „oamenii lor” sunt nevoiti sa-i abandoneze, din cauza unor probleme financiare, familiale, etc. chiar daca in viitorul camin li se ofera cele mai bune conditii. Daca-ti cumperi un caine, nu trebuie sa-l parasesti, gasindu-i o alta familie caci va fi un dezastru pentru el. Gandeste-te de doua ori inainte de a-ti achizitiona unul!
Sportul preferat al goldenului este aportul obiectelor din apa. Daca locuiesti langa mare, un rau sau un lac, nu ezita sa mergi cu el „la apa” cat mai des. Inotatul este atat o distractie cat si o modalitate de „a se mentine in forma”.
Retrieverii nu sunt caini pentru paza si protectie. Ei iubesc pe toata lumea! Nu vei reusi sa dresezi un Labrador sau un Golden pentru paza unei curti sau a unei case. Incercand sa-l inveti sa pazeasca o proprietate, vei face o mare greseala care poate sa te coste mult! Un retriever nu va intelege ce ii ceri si va avea mari probleme de comportament in viitor. Retrieverii sunt capabili sa latre cand simt un intrus dar normal nu vor ataca! Un retriever agresiv nu este de dorit, de cele mai multe ori, crescatorii eliminand exemparele agresive de la reproducere. Goldenul Retriever este o rasa multilaterala. El poate face fata oricarui sport, de la vanatoare pana la agility. Astfel, stapanul ar putea sa se implice intr-o anumita actiune ce-l va ajuta pe labrador sa-si consume energia.
Toate rasele de retrieveri au mari probleme cu sistemul osos si cu ochii. Din cauza crescatorilor neprofesionisti, Labradorul Retriever a ajuns una din rasele cu cele mai multe riscuri de imbolnavire (la nivelul oaselor).
O alta problema este mancarea. Cam toti labradorii mananca atata timp cat mancarea le este disponibila.

    Inainte de a te decide sa cumperi in pui de Labrador Retriever sau Golden Retriever trebuie sa raspunzi afirmativ la intrebarile de mai jos:
  • Te-ai ducumentat asupra istoriei si standarului rasei?
  • Le cunosti foarte bine temperamentul? se potriveste cu stilul tau de viata?
  • Ai creeat conditii optime pentru puiul de caine?
  • Consideri ca ai destui bani si timp pentru a merge cu labradorul la farmacia veterinara si pentru a-i face toate testele necesare?
  • Crezi ca ai destul timp si rabdare pentru a socializa cainele? Cel mai bine e sa-ti achizitionezi puiul atunci cand ai putea sa-ti iei un mic concediu.
  • Ai cumparat carti si te-ai documentat in privinta dresajului puiului?
  • Daca nu va fi nimeni acasa in timpul zilei pentru a sta cu el, esti pregatit sa-l inveti sa petreaca aceste ore singur fara a suferi si a roade canapeaua?

PRIMA ZI
Primele zile de viata sunt critice pentru noii nascuti. Puii se vor hranii aproape continuu cu colostru. Colostrul contine anticorpi importiva multor virusuri care ar putea imbolnavi catelul, si este extrem de important ca el sa consume cat mai mult in primele ore de la nastere. Cand nu suge, puiul doarme.
Este normal ca puisorii sa scanceasca o mare parte din timp.
Atat timp cand par satui si sunt calzi, puii se simt bine.
Puiul nu poate urina sau defeca singur, asa ca mama il va linge pentru a stimula urinarea sau defecarea. Mama va continua sa curete cuibul pana la varsta cand se introduce hrana solida.
Cordonul ombilican de obicei se usuca si cade dupa 48 de ore, insa mama vrea sa il inlature imediat, este bine sa fie supravegheata pentru a opri lingerea excesiva, si incercarile ei de a rupe cordonul – care poate duce la aparitia herniei.
Puiul se naste cu ochii si urechile inchise. Ochii si urechile continua sa se dezvolte. Ochii si urechile se deschid intre 10-18 zile dupa nastere
Mama trebuie sa aiba la dispozitie apa, pentru a o ajuta sa isi regleze temperatura si in productia de lapte. Cateaua va avea un apetit crescut dupa nastere.

A DOUA ZI
In mod normal in primele 24 de ore de la nastere, puiul pierde 10% din greutatea de la nastere, deci incepand cu aceasta zi, puiul incepe sa recupereze pierderea in greutate, iar in ziua a treia ar trebui sa cantareasca tot atat cat la nastere.
Daca aveti un pui care nu castiga in greutate la fel de mult ca ceilalti, trebuie sa ii acordati atentie sporita, pentru a fi siguri ca ajunge sa suga suficient.
Scurgerile vaginale ale catelei continua sa fie destul de abundente.
Cateaua trebuie sa primeasca mancare de 3 ori pe zi. Pe masura ce puii cresc, cantitatea de mancare a catelei trebuie sa creasca proportional.

PRIMA SAPTAMANA
Cateii au luat vizibil in greutate, sunt mai activi.
Apetitul catelei creste. Poate sa primeasca atata mancare cata doreste.
Secretiile vaginale sunt foarte reduse.

A DOUA SAPTAMANA
In aceasta saptamana, puii incep sa auda. Unii pui pot deshide ochii deja, dar nu este neobisnuit ca unii pui sa mai tina ochii inchisi inca o saptamana. Puii incep sa se deplaseze in cuib, dar obisnuiesc sa doarma tot grupati, pentru caldura si confort. Mama continua sa ii stimuleze pt urinare si defecare, iar spre sfarsitul saptamanii incep sa urineze si sa defece singuri. La sfarsitul acestei saptamani cateii pot fi deparazitati intern. Consultati medicul veterinar. In a 14-a zi noi ii deparazitam folosind gelul Drontal Puppy.

A TREIA SAPTAMANA
Este o saptamana distractiva!
Ochii sunt deschisi, urechile de asemenea, si functioneaza foarte bine.
Cateii descopera ca pot maraii si latra!
Incep sa interactioneze intre ei, cu primele tentative de joaca, si vei dori sa petreci tot mai mult timp cu ei, doar privindu-i.
Isi coordoneaza miscarile tot mai bine, si incep sa exploreze.
La sfarsitul acestei saptamani incepem sa le suplimentam ratia de mancare, folosim – lapte destinat catelusilor – ex.lapte ROYAL CANIN, CANINA,BOSCh .

A PATRA SAPTAMANA
Inca o saptamana distractiva, dar de acum munca ta devine mai intensiva!
Cuibul si locul pentru miscare trebuie curatat zilnic, ziarele trebuie schimbate zilnic. Daca este un cuib numeros, atunci schimbati ziarele si faceti curatenie de cate ori este nevoie.
In aceasta saptamana, mama incepe sa ii alapteze stand in picioare.
Mama adopta aceasta pozitie din instinct, pentru ca stie ca nu toti puii reusesc sa suga din pozitia culcat, acest comportament este util si pentru ca incurajeaza mobilitatea si mentinerea echilibrului.
Puii petrec perioade tot mai lungi jucandu-se, si pot fi chiar galagiosi.
Incepe sa se observe si ierarhia intre catei, putandu-se usor distinge masculul si femela dominanti. In aceasta saptamana catelusii primesc granule starter umectate cu Laptele artificial pentru catei. Am folosit cu rezultate foarte bune marcile Pro Pac, Pro Plan, Acana, Eukanuba. In momentul de fata am optat pentru Royal canin starter sau Pro Plan original Puppy.
Li se pune apa la dispozitie si puilor intr-o tavita.
Cateaua poate sta separate de pui cate 3-4 ore in aceasta saptamana.

A CINCEA SAPTAMANA
In aceasta saptamana apar cateva schimbari in program.
Cantitatea de mancare (granule inmuiate in lapte) creste, compozitia devine mai mult solida decat lichida spre deosebire de primele mese din saptamana a patra.
Cateii primesc acest supliment de 3-4 ori pe zi. Cateaua nu mai doarme impreuna cu puii, dar ii viziteaza de doua ori pe zi, timp de o ora, timp in care ii mai lasa sa suga.
Apa trebuie sa fie la dispozitia puilor.
Puii sunt tot mai activi, mai galagiosi, si incep sa se distinga caracterele puilor : care este cel mai dominant, cel mai afectuos, cel mai timid…
Unele catele pot regurgita mancare cateilor la aceasta varsta, (destul de rar – o singura catea din canisa noastra obisnuieste sa faca asta).
Odata cu cresterea cantitatii de mancare, creste si cantitatea de scaune a cateilor, asa ca aveti ce curata dupa ei.
In aceasta saptamana se mai face o deparazitare interna cateilor – noi folosim gel – consultati medicul veterinar.
In aceasta saptamana cateii pot fi scosi zilnic la joaca. Nu ii lasati in contact cu alti caini.
10 minute sunt suficiente.

A SASEA SAPTAMANA
Din nou apar schimbari in rutina.
Mancarea o facem din ce in ce mai uscata, putem adauga chiar o parte de granule neinmuiate, intrucat au deja dintisori. Primesc aceasta mancare de 5 ori pe zi. In saptamana aceasta cateaua trebuie intarcata. In primele zile ale saptamanii va fi lasata sa alapteze o data pe zi. Sper sfarsitul saptamanii va alapta o data la 28 de ore, si apoi la 48 de ore. Odata cu restrictionarea accesului puilor la alaptat, catelei i se reduce cantitatea de mancare, si cantitatea de apa. In general in decursul saptamanii a 6-a cateaua se intarca. In aceasta saptamana este optim ca potentialii cumparatori sa viziteze cuibul, lucru care ajuta si la socializarea cateilor.
Cateii nu trebuie sa intre in contact cu alti caini. Incep sa isi piarda din imunitatea conferita de colostru. La mijlocul acestei saptamani cateii primesc primul vaccin. Cu cateva zile inainte catelusii mai primesc o deparazitare interna.
In aceasta saptamana se poate face o baie fiecarui catel, dar este important sa fi uscat foarte bine.

A SAPTEA SAPTAMANA
Din nou o saptamana distractiva.
Cateii sunt foarte activi, si jucausi.
Mancarea lor consista doar din granule Royal Canin starter sau Pro Plan puppy original.

A OPTA SAPTAMANA
Pana acum crescatorul cunoaste personalitatea fiecarui catel. A trecut o saptamana de la primirea vaccinului, si este timpul ca fiecare catel sa fie integrat in noua familie. Pana la aceasta varsta Pedigree-ul a fost eliberat, iar catelul va fi microcipat.
Stapanul va afla tot ce trebuie sa stie despre catel, temperament, tipul de hrana recomandat, cantitatea necesara, deasemena i se va recomanda si veterinarul care ii va face urmatoarea deparazitate si vaccinare

Atractia sociala

Aduceti puiul intr-o incapere noua, necunoscuta si asezati-l la 3-4 metrii de dumneavoastra. Chemati-l pe un ton vesel, aplecandu-va spre el.

  1. Vine grabit, da din coada, sare pe dumneavoastra, va musca de maini.
  2. Vine imediat, da din coada, sare pe dumneavoastra, va linge palmele
  3. Vine imediat, coada sus.
  4. Vine la dumneavoastra, coada jos
  5. Ezita sa vina din prima chemare, coada e jos
  6. Nu este atent la dumneavoastra

 

Urmarea

Ridicati-va, asigurati-va ca puiul v-a vazut miscarile si indepartati-va, facand cativa pasi inapoi. Atrageti-i atentia puiului si incurajati-l sa va urmeze.

  1. Va urmeaza, intra printre picioare, sare, musca, da din coada
  2. Va urmeaza, intra printre picioare, coada e sus
  3. Va urmeaza, coada e sus
  4. Va urmeaza, coada e jos
  5. Va urmareste cu privirea, va ezita, nu vine la prima chemare, are coada jos
  6. Nu reprezentati nici un interes pentru el, nu va urmareste, se departeaza

 

Retinerea

Asezati-va pe podea si rasturnati puiul pe spate. Incercati sa-l impobilizati, tinanddu-l cu o mana si impiedicandu-l sa se ridice.

  1. Se zbate violent, inceqarca sa se elibereze, va musca mana
  2. Se zbate, incearca sa se elibereze
  3. Se calmeaza pentru un moment, incearca sa se elibereze dar renunta si se supune
  4. Se zbate dar renunta si se calmeaza
  5. Nu se zbate deloc
  6. Nu se zbate deloc, evita sa va priveasca

 

Dominanta la ridicare

Luati goldenul si leganati-l putin in aer, tanindu-l cu mainile de piept, dupa care atarnati-l in aer, astfel incat membrele anterioare sa atinga pamantul. Tineti-l in aceasta pozitie 30 secunde si studiati-i reactiile.

  1. Se zbate violent, incearca sa va muste
  2. Se zbate din rasputeri, nu renunta, ci incearca sa se elibereze
  3. Se zbate, se supune pentru un moment, se zbate si se llinisteste
  4. Se zbate apoi se relaxeaza
  5. Nu se zbate, ramane neclintit
  6. Sta nemiscat pana ce este eliberat

 

Aportul

Atrageti-i atentia puiului, avand in mana o minge. Cand goldenul a observat mingea, aruncati-o la 3-4 m de el, incurajandu-l sa o aduca.

  1. Alearga dupa minge, o ia in gura si fuge cu ea
  2. Alearga dupa minge, o prinde, nu o aduce inapoi sau se aseaza si o roade
  3. Alearga dupa minge, o ia in gura si o aduce inapoi
  4. Alearga dupa minge, renunta si se intoarce la dumneavoastra
  5. Incepe sa urmareasca mingea dar isi pierde interesul si schimba directia
  6. Nu alearga dupa minge

 

Sensibilitatea la atingere

Prindeti intre degete o labuta a goldenuui si incepeti sa o strangeti din ce i ce mai tare, in timp ce numarati pana la 10. Atentie! Nu folositi unghiile!

  1. 8-10 pana ce puiul are o reactie;
  2. 6-7 pana ce puiul are o reactie;
  3. 5-6 pana ce puiul are o reactie;
  4. 2-4 pana ce puiul are o reactie;
  5. 1-2 pana ce puiul are o reactie.
  6. Nu smuceste imediat

 

Sensibilitatea la sunet

Lasati puiul sa cerceteze noua incapere si aruncati o oala sau un obiect zgomotos la 3 m de pui.

  1. Aude sunetul, il localizeaza, se apropie de el si latra
  2. Localizeaza sunetul si latra
  3. Locaizeaza sunetul, arata curiozitate si se apropie de el
  4. Aude si localizeaza sunetul, ramane pe loc
  5. Se sperie, se culca pe burta sau incearca sa se ascunda
  6. Aude sunetul dar nu arata interes, isi continua cercetarile

 

Stabilitatea

Deschideti o umbrela si aruncati-o la 3-4 metrii de pui.

  1. Goldenul localizeaza si alearga la umbrela, incepe sa o muste
  2. Puiul localizeaza umbrela, merge la ea si o miroase
  3. Localizeaza umbrela, incepe sa o investigheze
  4. Localizeaza obiectul dar nu se clinteste de langa dumneavoastra
  5. Puiul se sperie, nu se apropie de umbrela, incearca sa se ascunda
  6. Puiul nu e interesat de obiect, pleaca in alta directie

Punct predominant 1: cainele ce intra in aceasta categorie este extrem de dominanti si poate fi provocat foarte usor sa muste. Acesta are tendinta sa conduca „haita” si de aceea, nu e un pui potrivit pentru o persoana fara experienta.
Punct predominant 2: puiul din aceasta categorie este destul de dominant si, poate sa devina liderul haitei in caz ca stapanii sunt prea ingaduitori. Ajuns pe mana cui trebuie, dresat corespunzator, el va deveni un companion extraordinar. Acesta nu e indicat persoanelor ce n-au mai avut niciodata un caine.
Puntul predominant 3: puiul din aceasta categorie este foarte prietenos si jucausi si se va adapta usor la orice conditie de viata. Nu este un caine dominant, nu va incerca sa se impuna, insa are nevoie de foarte mult exercitiu fizic. Nu este recomandat persoanelor mai in varsta sau familiilor cu copii mici.
Punctul predominant 4: Acest pui va fi un companion minunat care se va adapta usor la orice conditie de viata. Nu va cauta sa se impuna ci este tipul de caine ce se va supune cu mare usurinta. Este recomandat incepatorilor, persoanelor fara experienta si familiilor cu copii, fiind un caine extrem de usor de dresat.
Punctul predominant 5: catelul acesta este foarte umil si are nevoie de multas incurajare din partea stapanului caci va dezvolta o dependenta pronuntata fata de acesta. Puiul nu are incredere in sine si vor fi mari sanse sa devina un caine fricos.
Punctul predominant 6: Puii din aceasta categorie sunt extrem de independenti si nu arata interes fata de stapan. Se va maturiza intr-un caine ce nu are afectiune fata de familie si nu simte nevoia prezentei umane. Rasele nordice, basenjii, ogarii vor avea o predispozitie catrea acest gen de independenta dar rasa Golden Retriever nu va avea probleme in acesta gen, crescatorii urmarind atat dezvoltarea instinctului de vanatoare cat si dezvoltarea afectiunii si a docilitatii fata de stapan.

Stabilirea unei rutine

1. Ca si copiii, cainii se descurca cel mai bine urmand un program. Scoateti-va catelul din casa in mod regulat, cel putin din 2 in 2 ore in prima faza, imediat dupa trezire, dupa ce se joaca si dupa ce mananca.
2. Laudati-va catelul foarte mult de fiecare data cand isi face nevoile afara. Puteti chiar sa il recompensati. Trebuie sa il laudati si sa il recompensati insa imediat dupa ce si-a facut nevoile, nu dupa ce a intrat in casa. Acest pas este foarte important, pentru ca in acest mod catelul intelege ca asta doriti dvs de la el.
3. Alegeti un loc, nu prea departe de usa casei, pentru eliminarea nevoilor. Intotdeauna duceti-va catelul in lesa, direct catre acest loc. Scoateti-l la plimbare sau jucati-va cu el, numai dupa ce si-a facut nevoile. Daca stergeti dupa el prin casa incercati sa o faceti fara ca acesta sa observe. In caz ca a facut, luati un prosop de hartie sau carpa cu care stergeti si duceti-le la locul prestabilit pentru asta. Mirosul il va ajuta pe micutul caine sa recunoasca zona ca locul in care trebuie sa isi faca nevoile. In timp ce catelul dvs isi face nevoile, folositi cuvinte cheie sau fraze incurajatoare, pe care de asemenenea le puteti folosi si inainte de a-si face nevoile astfel incat catelul sa isi aduca aminte ce ar trebui sa faca.
4. Daca este posibil, impuneti catelului dvs. un program regulat de masa. In functie de varsta pe care o are, cateii de obicei, trebuie sa fie hraniti de trei sau 4 ori pe zi. Hrana administrata la aceleasi ore in fiecare zi, va ajuta cainele sa elimine de fiecare data consistent. Acest lucru usureaza stabilirea rutinei in cadrul programului de dresaj.

Supravegherea
Nu oferiti micutului caine posibilitatea de a va murdari locuinta. Supravegheati-l tot timpul atunci cand se afla in casa. Puteti sa il legati cu o lesa lunga sau sa folositi un tarc atunci cand sunteti acasa. Incercati sa il urmariti permanent si sa observati semnele ce v-ar putea indica faptul ca are nevoie sa iasa afara, cum ar fi adulmecarea sau invartirul in cerc. Cand observati aceste semne, duceti-l imediat afara, in lesa, la locul prestabilit pentru urinare si defecare. Daca isi face nevoile, laudati-l mult si recompensati-l.

Ce este predresajul?
Predresajul trebuie inceput imediat dupa achizitionarea puiului si reprezinta o etapa esentiala a educatiei oricarui caine. Este o perioda in care puiul invata foarte usor, de aceea respectand un program, impunand cateva reguli de convietuire si recompensand comportamentul adecvat vom preveni aparitia unor probleme de comportament , ne vom usura viata si vom diminua perioada necesara instruirii ulterioare a cainelui.
Profitand de instinctele native ii vom insufla micutului valorile motivationale pe care le vom specula mai tarziu odata cu inceperea programului de dresaj.
Tot acum vom stabili orele de masa si cele de plimbare, vom delimita camerele sau locurile din casa in care accesul cainelui va fi permis precum si cele in care accesul acestuia nu va fi permis, il vom obisnui cu portul zgarzii si al lesei si vom demara programul de educare. Primele comenzi, pe care oricare caine, dresat sau nu, trebuie sa le cunoasca sunt venirea la chemare si comanda de interdictie (Nu, Fui, etc).

Importanta socializarii
Socializarea inseamna familiarizarea cainelui cu obiecte, fiinte, fenomene si situatii diferite. Mediul in care creste puiul sau cel pe care il cunoaste, informatiile receptate in primul an de viata sunt definitorii pentru caracterul si personalitatea catelului. Un caine nesocializat se va adapta cu greu, sau nu se va adapta unui mediu diferit de cel pe care il cunoaste. De aceea, ideal ar fi ca in primul an de viata sa confruntati cainele cu medii, zgomote, animale sau persoane cat mai diferite. Lipsa de socializare a unui caine va crea probleme si in cadrul unui program de dresaj, atat in captarea atentiei animalului intr-un mediu mai putin familiar, cat si in fixarea comenzilor. Alocati cainelui cel putin o ora pe zi pentru plimbare si nu ocoliti zonele aglomerate. In primul an de viata evitati pe cat posibil confruntarile dure cu alti caini sau zgomotele foarte puternice, incurajati-i curiozitatea si lasati-l sa exploreze. Socializarea este bine sa se faca concomitent sau inainte de inceperea unui program de dresaj .

Pentru a avea un caine sanatos, trebuie pus mare accent pe alimentatie. De-a lungul vietii animalului, necesarul nutritional difera. Compozitia hranei si cantitatea ingerata depind de varsta, talie, stare fiziologica, activitatea depusa de caine, temperatura mediul ambiant.
Modul de hranire
Exista doua variante : hrana pregatita în casa sau hrana industriala. Puiul va accepta mancarea industriala daca este obisnuit cu ea de mic, dar o va refuza oricand în favoarea celei pregatite în casa. Mancarea pregatita în casa trebuie sa contina o treime proteine, o treime leguminoase si o treime cereale. Aceasta hrana va avea o mare variatie în privinta concentratiei elementelor nutritionale de aceea este nevoie sa administrati un supliment de vitamine si minerale la indicatia medicului veterinar.
Hrana industriala are avantajul de a avea o compozitie cunoscuta, constanta si echilibrata în nutrienti : proteine, lipide, glucide si adoas de minerale si vitamine.
Din experienta noastra putem spune ca hrana industriala de calitate este esentiala în perioada de crestere a cainelui, mai ales pentru cainii de talie mare si medie.

Pui varsta 2 – 6 luni
Numarul de mese pe zi : 3 – 4
Absolut necesar : administrarea tratamentului profilactic împotriva rahitismului, numai la indicatia medicului veterinar.

Catei tineri : 7 – 18 luni
Numar de mese pe zi : 2
Continuarea tratamentului profilactic împotriva rahitismului, numai la indicatia medicului veterinar.
Pentru situatia în care cainele este antrenat într-un program de dresaj cantitatea de hrana trebuie marita si administrat supliment vitamino-mineral la indicatia medicului veterinar. NOI RECOMANDAM complexul de multivitamine si minerale SA-37.

Intrebari frecvente

1. Ce nu are voie sa manance?
Dulciuri, ciocolata, cacao, cafea, carne de porc, fasole, mazare, varza, cartofi, condimente, alune, alcool, oase de pasare, de oaie, de capra, de porc, organe interne crude.
2. Ce are voie sa manance?
Miere, orez, morcov, ceapa, ardei, telina, fructe, carne de vita , de pasare, de peste fara oase, os lung de vita crud si fara capete (foarte bun pentru curatat dintii).
3. Cat trebuie sa manance?
Cantitatea de mancare necesara variaza în limite destul de largi chiar pentru acelasi individ. Necesarul de hrana depinde de varsta, de activitatea depusa, de starea fizilologica (gestatie, alaptare), temperatura mediului ambiant. Cantitatile de mancare indicate de fabricant sunt orientative. cainele dvs poate manca mai mult sau mai putin, în functie de activitatea depusa, de temperatura mediului sau starea fiziologica.
Cantitatea pe care doreste sa o manance cainele se stabileste prin tatonari. Daca la una din mese nu a mancat tot, la urmatoarea masa se micsoreaza ratia.
4. Putem schimba marca de mancare?
Da. Atunci cand schimbati marca de mancare, trecerea trebuie sa se faca treptat în decurs de zece zile pentru a evita deranjamentele stomacale.

Reguli de alimentatie
Meniul cainilor difera in functie de varsta, rasa si chiar individ. In cazul raselor sau indivizilor predispusi la afectiuni dermice, ale ficatului sau care manifesta o sensibilitate a sistemului digestiv, pentru stabilirea unui regim alimentar optim, este necesara contactarea medicului veterinar.

Elemente nutritive indicate pentru un regim alimentar complet si sanatos in perioda de crestere:
• orez sau arpacas fiert in prealabil foarte bine
• supa de pui/vita fara oase
• oase de vita mari, foarte bine fierte
• un galbenus ou pe saptamana
• branza dulce, iaurt (fara zer)
• biscuiti simpli
• mamaliga
• legume (morcov, telina, pastarnac, ardei gras, rosii) fierte sau crude
• hrana uscata pentru pui (junior); recomandabila fiind alegerea produselor premium: Eukanuba, Acana, Hills, Royal Canin, Biomill, Pro Plan, Pro Pac etc

Interzis in alimentatie!!!
• carnea de porc
• oasele de porc, peste sau pasare
• fasolea, mazarea, varza, cartoful, ceapa, spanacul (toate legumele care contin o cantitate mare de amidon sau fermenteaza)
• branza sarata, cascavalul, sau branzeturile fermentate
• grasimile animale in exces sau prajelile
• mezelurile de orice tip
• albusul de ou
• painea proaspata
• ciorbele
• bauturile alcoolice sau acidulate
• dulciurile

Pana la varsta de 4 luni este de preferat ca necesarul de apa sa fie asigurat in timpul meselor (nu lasati puiului apa la discretie tot timpul zilei). Folositi apa plata sau apa fiarta si racita la temperatura camerei.

Facebook
Youtube
Instagram